4 octombrie – Ziua Mondiala a Animalelor

În fiecare an, pe 4 octombrie, sărbătorim Ziua Mondială a Animalelor, ziua tuturor acelor fiinţe care ne înfrumuseţează viaţa.

Pe site-ul Ministerului Mediului, mmediu.ro se menționează: „Ziua internaţională a animalelor nu este doar un omagiu adus tuturor necuvântătoarelor şi oamenilor care le iubesc şi le respectă, ci şi un prilej de a reflecta asupra rolului pe care ni l-a încredinţat Natura. Suntem datori cu toţii să înţelegem că Omul nu este stăpânul absolut al Pământului, dar este cel care are puterea şi menirea de a conduce, cu raţiune şi responsabilitate, destinele planetei.”

Vezi documentul redactat de Ministerul mediului: 2017-10-04_Ziua_Mondiala_a_Animalelor

Ziua Mondială a Animalelor este o zi specială dedicată vieţii animalelor şi legăturii noastre cu ele. Această sărbătoare are rolul de a ne aminti că datorită lor suntem mai buni și mai umani. Recunoaştem locul pe care animalele îl au în viaţa noastră, atât cele de companie, care ne sunt alături şi ne aduc bucurie în fiecare zi, dar şi celelalte animale de pe Pământ, care nu sunt în preajma noastră, dar au nevoie de noi.

Istoric

Primele preocupări pentru drepturile și protecția animalelor datează încă din secolul al XVIII-lea, odată cu apariția primelor lucrări pe această temă, iar prima lege pentru protecția animalelor, numită „Martin’s Act”, a fost votată de Parlamentul britanic la 22 iulie 1822.

Deși scopul inițial a fost de a face cunoscută situația speciilor aflate în pericol de dispariție, World Animal Day a devenit între timp un eveniment menit să celebreze viața animalelor în toate formele ei, să contribuie la conștientizarea diverselor roluri pe care animalele le au în viața oamenilor, la manifestarea recunoștinței față de modul în care acestea ne înfrumusețează viața.

Iniţiată în 1931 cu prilejul unei convenții a ecologiștilor, care a avut loc la Florenţa (Italia), ca modalitate de a face cunoscută situaţia speciilor aflate în pericol, Ziua Mondială a Animalelor a ajuns cu timpul sa fie celebrată pretutindeni pe glob ca zi a tuturor animalelor.

World Animal Day

Iniţiativa de a înfiinţa Ziua internaţională a animalelor i-a aparţinut scriitorului şi publicistului german Heinrich Zimmermann, un apărător înfocat al drepturilor animalelor, editor al revistei Mensh und Hund (Om şi câine). Prima ediţie a Zilei internaţionale a animalelor a constat în organizarea de expoziţii şi discursuri găzduite de Palatul Sportului din Berlin, la 24 martie 1925, potrivit www.worldanimalday.org.uk. Evenimentul, care a strâns peste 5.000 de participanţi, fusese programat la 4 octombrie, însă organizatorii nu au găsit disponibil pentru acea dată un loc suficient de încăpător.

Citește mai mult: Origin of World Animal Day

Situaţia a continuat până în 1929, când, în premieră, ziua dedicată animalelor a fost marcată la 4 octombrie. În scurt timp, ideea lui Zimmermann a început să aibă ecouri şi în afara graniţelor Germaniei, în special în Austria, Elveţia şi Cehoslovacia.

Totuşi, 4 octombrie a devenit în mod oficial zi mondială dedicată animalelor de abia în luna mai 1931, atunci când, iniţiativa publicistului german a fost adoptată în cadrul Congresului internaţional pentru protecţia animalelor, desfăşurat la Florenţa.

Pe  data de 4 octombrie, în fiecare an, sărbătorim Ziua Internațională a Animalelor (World Animal Day), proclamată astfel, în 1931, de către Organizația Internațională pentru Protecția Animalelor,

Romania

Fauna României este una din cele mai bogate și variate din Europa, conținând specii rare sau chiar unice pe continent. Conform Wikipedia, în România trăiesc 732 specii și subspecii de vertebrate și numeroase (câteva mii) specii de nevertebrate. Vertebratele sunt reprezentate în fauna României prin: ciclostomi (4 specii), pești (184 specii și subspecii), amfibieni (20 specii și subspecii), reptile (31 specii și subspecii), păsări (382 specii și subspecii) și mamifere (110 specii și subspecii). Printre mamifere una este în pericol iminent de extincție (lamantin), una în pericol (nurca), 13 vulnerabile și 4 amenințate.

International

Duminică, 4 octombrie, de Ziua Mondială a Animalelor, la Viasat Nature au premiera trei documentare noi, după cum ne informează Media Expres:

  • „Madagascar: Galapagosul Africii”, de la ora 14:00
  • „Inginerii din lumea animalelor”, de la ora 15:00
  • „Furnicile lui Attenborough”, de la ora 15:55,.

”Ziua Mondială a Animalelor este un eveniment anual, desfășurat pe 4 octombrie, care are ca scop creșterea importanței acordate animalelor, pentru a dezvolta standardele de bunăstare a acestora în întreaga lume. Prin conștientizare și educație, putem crea o lume în care animalele sunt recunoscute ca ființe simțitoare și trebuie să acordăm întotdeauna atenție bunăstării lor”, se mai arată în comunicatul difuzat de Viasat Nature.