De ce să colectăm separat măștile de unică folosință

Din dorința de a avea un mediu mai curat

Măștile de unică folosință sunt un simbol al perioadei în care trăim…care cu siguranță ne va aminti peste ani și ani de această pandemie, atunci când vom încerca să le explicăm nepoților cum această mască era cel mai utilizat accesoriu al anului 2020.

Noi suntem ecologiști pasionați de protejarea naturii și preocupați în permanență de sănătatea oamenilor, de aceea misiunea noastră este să transformăm natura într-un spital de suflet. Sănătatea prin relaxare într-un mediu curat și plăcut este primul pas către un organism sănătos.

Peste ani, vom privi zâmbind spre trecut, spre clipele în care accesul în orice clădire era restricționat de purtarea unei măști. Colorate, medicale sau cu diferite mesaje, măștile sunt utilizate obligatoriu de către întreaga populație a țării, dar și a lumii, însă nimeni nu se întreabă ce facem cu ele după ce le utilizăm?

Mulți dintre noi ne mulțumim să le aruncăm la coșul de gunoi, însă te-ai gândit vreodată la posibilitatea de a le colecta? Sau te-ai întrebat vreodată ce impact vor avea ele asupra mediului pe termen lung?

Pentru a ne bucura de un viitor frumos, în care zilele de pandemie vor fi amintire, este necesar să acordăm atenție acțiunilor din prezent.

În funcție de preferințe poți opta pentru o mască reutilizabilă, sau pentru cele medicale. Măștile reutilizabile limitează destul de mult răspândirea virusului, protejând de picăturile provenite prin vorbire sau strănut și contribuie la protejarea resurselor Planetei, întrucât după fiecare spălare și dezinfectare masca poate fi utilizată din nou.

Adevărata problemă apare în cazul măștilor medicinale. Deși nu există o legislație dedicată reciclării măștilor medicale utilizate de către populație, vă recomandăm să vă creați un sistem de colectare a acestora în propria casă. Astfel pentru toate măștile medicale folosite, trebuie să aveți separat saci de gunoi în care să le colectați. Acești saci pot fi depozitați într-o zonă separată a casei pentru ca virusul să devină inactiv până în momentul în care îi aruncați la gunoi.

În cazul în care aruncăm măștile de unică folosință alături de gunoiul menajer, acestea pot contamina angajații din salubritate în momentul reciclării și selectării deșeurilor.

Majoritatea măștilor din comerț nu sunt confecționate din materiale reciclabile, așadar acestea nu pot fi reciclate la fel ca alte deșeuri. Cu toate acestea vă recomandăm să le separați de restul deșeurilor și să le etichetați drept ”deșeuri periculoase” pentru a fi incinerate, evitând astfel propagarea virusului.

Într-o lume civilizată, noi oamenii suntem parte din soluție! Probabil te întrebi cum se va schimba lumea dacă de mâine nu vei mai arunca masca pe jos sau la coșul de gunoi ci într-un sac separat. Ei bine, Soarele va răsări la fel și Pământul se va învârti în același mod însă vei fi o verigă care va face diferența, contribuind la stoparea răspândirii virusului Covid-19, iar în momentul în care totul se va termina, iar zilele de mască și teamă vor rămâne în urmă tu vei știi că ai făcut diferența!

Fii erou în fiecare moment și alege să colectezi separat măștile de unică folosință, evită cu orice preț aruncarea lor pe stradă sau în natură și molipsește-i pe cei dragi cu aceste bune practici! ?  

Măștile de unică folosință și viitorul mediului înconjurator

Citim pe pressone.ro câteva informatii esențiale care ne dau o masură a ceea ce inseamnă măștile pentru protectia noastră, a celor din jur.

Cum vrea Ministerul Mediului să reciclăm măștile sanitare nereciclabile? Va prezentam câteva numere de importanta semnificativă pentru a afla câte măsti de unică folosință existau la inceputul Pandemiei… Pe 9 aprilie, eMag a vândut 5 milioane de măști în șase ore. Pe 12 aprilie, alte 20 de milioane de măști au fost puse la vânzare de Altex. Pe 24 iunie, Ministerul Sănătății a cumpărat 115 milioane de măști, pe care urmează să le distribuie persoanelor defavorizate. Doar cateva exemple.

E imposibil să știm exact câte măști s-au aruncat deja – sau urmează să se arunce – în România, dar e clar că putem vorbi deja de câteva sute de milioane, fără a le lua în calcul pe cele utilizate în domeniul sanitar. Ceea ce observăm e că ele au început să devină un factor de poluare.

Ar trebui să cerem autorităților să ne ajute cu un sistem, în retail, în farmacie, sau în alte spații, în care poți să duci măștile respective. Și mai departe, împreună cu niște colectori, să trateze deșeurile respective ca pe deșeuri periculoase. Măștile astea pot fi confundate foarte ușor cu hrană de către păsări, animale, și astfel e posibil să ajungă din nou în circuitul omului, ar putea să reprezinte hrana noastră de mâine. Riști să aduci poluarea în niște animale pe care tu le vei consuma ulterior”.

Andrei Coșuleanu, expert în mediu, fost director Let‘s Do It, Romania și fondator al ONG-ului concentrat pe dezvoltare durabilă Act For Tomorrow
Fotografie de pe pagina de Facebook „Nu arunca măști și mănuși pe jos”

Urmări ale pandemiei de Covid-19, la nivel internațional

Citim intr-un articol din iunie, de pe digi24.ro, ca plajele și apele Hong Kong-ului sunt „sufocate” de măști de protecție folosite și aruncate cu nepăsare… Cele cinci articole cel mai frecvent găsite au fost sticlele, ambalajele din polistiren, brichetele, tacâmurile de unică folosinţă şi paiele de plastic. În prezent, măştile de unică folosinţă plutesc la suprafaţa mării, de-a lungul plajelor şi a litoralului.


De ce să colectăm separat măștile de unică folosință
Nu este un caz unic. Pe întreaga planeta se întâmplă în mod similar... Vedem zilnic stiri online sau la televizor, că undeva în lume au avut de suferit natura în marea ei complexitate, animalele din toate regnurile (mai ales cele marine), de pe urma noastră si a ”neatenției” cu care aruncam oriunde, orice...