Scurt istoric al județului Caraș-Severin

Scurt istoric

Cele mai vechi urme ale activităţii omeneşti de pe teritoriul de azi al judeţului Caraş-Severin, datând din Paleoliticul mijlociu, au fost descoperite la Băile Herculane (80000 – 70000 î.Hr.) şi la Tincova (prima aşezare paleolitică în aer liber din Banat).
Descoperirile unor aşezări omeneşti datează din Epoca bronzului (1800-800 î.Hr.) pe valea Bârzavei și din Epoca fierului (1200 î.Hr. – sec. I d.Hr.), prin aşezările de la Colţan, Bocşa, Ocna de Fier, Oraviţa, Bănia, Sasca Montană ş.a

Teritoriul actual al judeţului Caraş-Severin a cunoscut de timpuriu unele forme autohtone de organizare social-politică.
În 1230 a luat fiinţă Banatul de Severin, unitate militar-administrativă ce cuprindea sudul Banatului, zona Severinului şi o mică parte din vestul Olteniei, cu centrul în cetatea Severinului.

Istoria bogată a teritoriului din zona noastră geografica este presărată cu lupte pentru teritoriu, puteti citi foarte multe lucruri interesante aici.

Spre sfârşitul secolului al XIX-lea, în sudul Banatului existau două unităţi administrativ-teritoriale (Caraş şi Severin), unite apoi (în 1880) într-o singură unitate administrativă, cu numele Caraş-Severin.

În 1926, acest mare judeţ Caraş-Severin a fost împărţit în judeţele Caraş (cu plăşile Bocşa, Bozovici, Moldova Nouă, Oraviţa, Răcăşdia, Reşiţa, având 129 de comune) şi Severin (cu plăşile Balinţ, Birchiş, Caransebeş, Făget, Lugoj, Marginea, Orşova, Sacu, Teregova, cu 224 de comune). Sub această formă au existat, până în septembrie 1950, când au fost înglobate, sub forma mai multor raioane (Mehadia, Moldova Nouă, Oraviţa, Reşiţa, Caransebeş), în regiunea Timişoara (denumită din 1960, regiunea Banat).

Informații preluate de pe CARAŞ-SEVERIN: scurt istoric al judeţului

Mai aproape de vremurile noastre

Caraş-Severin este un judeţ situat în zona vest a ţării, în regiunea istorică a Banatului, cu reşedinţa în municipiul Reşiţa.  Ne învecinăm la vest-nord-vest cu judeţul Timiş, la nord-est cu judeţul Hunedoara, la est cu judeţul Gorj, la sud-est cu judeţul Mehedinţi iar la sud cu Serbia. Suprafața județului este de kmp, sau 3,6% din suprafaţa ţării. Face parte din regiunea de dezvoltare Vest .

In cele 2 municipii (Reşiţa şi Caransebeş), 6 oraşe (Anina, Băile Herculane, Bocşa, Moldova Nouă, Oraviţa şi Oţelu Roşu), 69 de comune şi un total de 287 de sate locuim 333219 persoane, conform recensământului din 2002.

În forma actuală, judeţul a fost creat în 1968, prin reorganizarea administrativ-teritorială. S-a format prin încorporarea în întregime a fostului judeţ interbelic Caraş şi a judeţului interbelic Severin, căruia i-au fost dezlipite zona Lugojului şi a Făgetului, care au fost alipite la judeţul Timiş. De asemenea, zona Orşovei a fost alipită judeţului Mehedinţi.

Sursa informații: http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Judetul Caraș-Severin

Demografie

  • Număr alegatori din LEP (listele electorale permanente):  265251
  • din care cu CI:      244808

Date preluate de la Autoritatea Electorală Permanentă: https://www.roaep.ro/

Vom continua seria articolelor de prezentare a judetului nostru de pe www.ecologistul. ro. cu mai multe detalii legate de alegerile 2020.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *