Cum îmi afectează viața plasticul

Plasticul rămâne unul dintre cele mai utilizate materiale din zilele noastre. De la tacâmuri, pahare și plase de cumpărături, până la obiecte de îngrijire personală sau chiar electronice, toate conțin plastic. Cu toate acestea, puțini dintre noi înțelegem efectele sale asupra planetei și asupra vieții noastre. Expunerea la plastic se extinde cu fiecare minut în noi arii de mediu, precum și în lanțul de alimentație, întrucât produsele actuale din plastic se fragmentează în mici particule și concentrații chimice toxice. Deși efectele nu se văd de la o zi la alta, pe termen lung acestea afectează negativ sănătatea și natura.

La nivel global se produc mai mult de 400 de milioane de tone de plastic în fiecare zi, iar vasta majoritate nu este reciclabilă. Probabil vă întrebați unde ajunge această cantitate mare. Ei bine, conform unui studiu american, 79% din plastic este aruncat pe câmpuri, 12% este incinerat și doar 9% reciclat. Practic, toate pungile și ambalajele din plastic, adică aproximativ 141 de milioane de tone, ajung în mediul în care tu trăiești.

Acesta poluează solul și oceanele, întrucât până în 2050 se estimează că fiecare ocean va avea mai mult plastic decât pești. În acest mod, atât păsările marine cât și viețuitoarele pier zi după zi, din cauza ingerării de materiale din plastic. Conform unui studiu derulat de UN environment, există pierderi economice de 13 bilioane de dolari, datorate costului curățării plajelor, care depășește practic costul de producție al materialelor din plastic.

Atunci când vedem că majoritatea plasticului se află în oceane, probabil ne întrebăm cum ne afectează pe noi acest lucru. Conform unei cercetări conduse de WWF, noi oamenii ingerăm aproximativ 5 grame de plastic în fiecare săptămână. Practic este ca și cum ai înghiți un card bancar. Această cantitate provine de la sticlele de plastic pe care le folosim, dar și din mâncarea pe care o consumăm. În acest mod, plasticul ajunge în sânge, contribuind la apariția cancerului precum și a altor afecțiuni grave.

Plasticul rămâne unul dintre cele mai utilizate materiale din zilele noastre, care ne afectează viața mai mult decât ne închipuim

Chiar dacă pare simplu și practic să punem pe tejghea o pungă de plastic, pe termen lung aceasta implică riscuri greu de imaginat. În primul rând, descompunerea unei pungi de plastic poate dura zeci de ani. Această incapacitate de degradare are implicații majore asupra solului, exacerbând dezastrele naturale. Simplul blocaj de canalizare, prin intermediul pungilor din plastic, poate să asigure locuri de reproducere propice țânțarilor, contribuind la transmiterea unor boli grave. De asemenea, cantitatea de plastic care ajunge în sol, poate să se infiltreze prin agricultură în lanțul de alimente, ajungând în farfuria ta.

Pentru că noi, ecologiștii iubim sănătatea și natura și pentru că noi credem cu tărie în puterea de schimbare prin simple acte de bunătate, te provocăm să reduci săptămânal consumul de plastic. Această reducere nu înseamnă să te izolezi într-un munte și să nu mai achiziționezi niciun obiect, ci înseamnă să acorzi mai multă atenție lucrurilor care contează.

Trăim în era acțiunilor concrete, care pot schimba lumi și mentalități. Nu vom curăța oceanul renunțând la tacâmurile din plastic de la masa de prânz, sau reutilizând o pungă de cumpărături din când în când, însă imaginează-ți cum ar arăta lumea dacă de mâine cu toții ne-am crea o pungă de cumpărături din material textil, pe care să o folosim mereu, renunțând pentru totdeauna la pungile din plastic? Încă este timp pentru a putea să faci o schimbare, implică-te astăzi, până când târziu nu devine prea târziu.