Ce materiale pot fi reciclate?

”RRR”


In zilele noastre, cea mai mare parte din produsele diverselor industrii pot fi reciclate: ambalaje, sticla, metal, electrice si electronice, baterii, anvelope si mase plastice, baterii, ulei uzat si nu numai.

În România activitatea de gestionare a deșeurilor este fundamentată pe Legea 211/2011, care implementează o serie de directive ale Consiliului Europei. Coordonarea acestei activități cade în sarcina Ministerului Mediului și a Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM).


1. Reciclarea metalelor

Metalele sunt materiale care pot fi reciclate în proporție de 90-95% dacă sunt colectate selectiv.

Anumite metale, precum aluminiul, pot fi reciclate la nesfârșit.

Prin reciclarea metalelor se reduce cu 70% consumul de energie fata de producerea unui element complet nou.

2. Reciclarea hârtiei si cartonului

Se poate recicla aproape orice fel de hârtie si carton. Tehnologia de reciclare poate elimina cernelurile, agrafele, capsele, cleiul cu care sunt legate cărțile, însă nu si uleiul!

De aceea, nu se pot recicla hârtiile si cartoanele pătate de ulei sau de mâncare. In plus, nu pot fi reciclate:

  • hârtiile cerate,
  • hârtiile plastifiate,
  • hârtiile acoperite cu folie de plastic (coperțile revistelor glossy),
  • șervețelele sau alte produse sanitare de hârtie folosite.

Cutiile de lapte si de suc se recicleaza separat. Cartonul poate fi reciclat de mai multe ori, dar nu la infinit. De aceea este bine să evitam ambalajele cât mai mult posibil, fie ele si din hârtie.

3. Reciclarea sticlei

Sticla poate fi reciclata prin topire la infinit, fără a-si pierde caracteristicile. Costurile de reciclare sunt mai mici decât cele de producție a sticlei din materii prime, economisind astfel energie.
Din sticla colorata nu se poate produce decât sticla de aceeași culoare. De aceea, sticla incolora este mai valoroasa, caci poate fi refolosita in mai multe scopuri.
Notă: Sticla termorezistenta, precum vasele de Jena, nu se reciclează cu sticla obișnuită, deoarece afectează procesul de topire.

Campania de conștientizare că cea mai eficientă formă de tratare a deșeurilor este reciclarea lor, a avut loc în Europa sub sigla trei R (Reducere, Refolosire, Reciclare, în engleză Reduce, Reuse, Recycle, în franceză Réduire, Réutiliser, Recycler).
Deși în România s-au demarat inițiative de reciclare ale deșeurilor sub acest generic încă înainte de 1989, în contextul lipsurilor din acea perioadă acțiunea, fiind impusă de sus în jos, a întâmpinat rezistență.
În prezent reciclarea este reluată, dar reușita politicii de reciclare ține și de posibilitatea sortării deșeurilor, care trebuie începută chiar din prima fază, prin colectarea separată a materialelor refolosibile.