Ce este reciclarea?

Un ajutor pentru mediul înconjurăror


Reciclarea reprezintă introducerea unor reziduuri sau deșeuri într-un proces tehnologic pentru a obține reutilizarea și valorificarea lor sau în scopuri ecologice. Prin intermediul reciclării se reduce consumul de materie primă nouă și de asemenea se reduce consumul de energie și nivelul de contaminare al mediului natural.
Reciclarea este procesul prin care deseurile “cu valoare”, precum ambalajele, spre exemplu, sunt transformate in materie prima secundara pentru fabricarea de noi produse.


Beneficii

Beneficiile reciclării sunt multiple:
– Pentru mediul inconjurator – reducem depozitele de deșeuri abandonate în zone necorespunzătoare;
– Are un efect pozitiv asupra economiei – se refolosește materia primă;
– Pentru comunități.


Implementarea legilor drastice privind reciclarea se face pas cu pas. Procesul tehnologic se învață de la vârste mici (copii sunt educați încă de la grădiniță, iar apoi la școală să aibă grijă de mediul înconjurător prin colectarea selectivă). Colectarea selectivă este benefică întregii economii, dar și populației, care învățând câteva reguli simple va ajuta întregul proces.
Se vor bucura cu toții de un mediu mai curat: tinerii care se vor plimba liniștiți cu bicicleta prin oraș sau prin drumețiile de weekend, până la seniori, care se vor bucura de plimbarea de seară – fără a fi nevoiți să vadă mizerie și ambalaje aruncate unde nu este voie.
Asta se poate rezolva cu condiția ca locurile special amenajate să existe și să fie întreținute (deseurile sunt colectate la timp pentru a fi mereu spațiu suficient) sau sa fie adunate de la polulatie, conform orarului stabilit în unele orașe și localități, precum este in Reșița.

Beneficiile reciclării pentru mediu

  • prin reciclare se diminuează considerabil depunerea deșeurilor la gropile de gunoi care nu numai că poluează masiv mediul, dar creează si o imagine dezolantă a orașelor, distrugând sănătatea celor care locuiesc în preajma lor;
  • reciclând, poluanții eliberați în apa și aer prin depunerea deșeurilor la gropile de gunoi, se diminuează considerabil;
  • prin reciclare se reduc emisiile de gaze cu efect de seră din atmosfera. Acest lucru se realizează prin înlocuirea materiei prime virgine folosite, cu materie prima secundara, rezultata in urma reciclării.
  • prin reciclare se conserva resursele naturale ale Pământului
    Cu cat reciclăm mai mult, cu atât dam o mana de ajutor mediului, pe care îl iubim cu toții.